Werkvormen en trainingen

 

 

Je kunt altijd opnieuw beginnen

Iedere dag, ieder uur, ieder moment

 

Body Awareness

Jouw lichaam kan je veel vertellen. Je kunt ervaren of je gespannen bent of relaxed. Het geeft aan of je moe bent of fit , honger hebt of vol zit.

Lichaamshouding en beweging bepalen voor een groot deel hoe je je voelt en in het leven staat.

Om je hiervan bewust te worden is het nodig om tijd te nemen naar je lichaam te luisteren. Met deze kennis kun je vervolgens aan de slag om te onderzoeken hoe het komt dat je lichaam zo voelt en wat je er aan kan doen om het, indien nodig, te veranderen.

 

 

Mindful fysio

Bewust aandacht hebben voor het hier en nu. Door middel van het volgen van je ademhaling leer je aandacht richten, verplaatsen en geven. Hierdoor ontwikkel je focus en ( zelf) compassie en geef je jezelf de mogelijkheid in balans te blijven of deze te herstellen. Ik maak gebruik van De mindful fysiotherapeut. Een programma dat mindfulness en Feldenkrais methode met elkaar combineerd.

 

Klik hier voor de website de mindful fysiotherapeut

 

 

Heartmath

Een biofeedback methode die door middel van het registreren van de hartritme variabiliteit je laat zien dat je zelf invloed kunt uitoefenen op het in balans brengen van lichaam, geest en emotie. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van ademhalings oefeningen en visualisaties. Een gevisualiseerde positieve of negatieve emotie veroorzaakt direct veranderingen in je zenuwstelsel. Dit heeft effect op de hartritme variabiliteit en dat is af te lezen op de pc of I phone.

 

 

 

 

Shinrin Yoku

Shinrin Yoku, of wel Forest bathing is ontstaan in Japan. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het effectief stress hormonen verlaagd en het immuunsysteem versterkt. Daarnaast scheiden sommige bomen en planten stoffen (phytoncides) die onsimmun systeem versterken.

 

Tijdens het Bosbad dompel je je onder in alles wat je in het bos waarneemt met al je zintuigen. We wandelen, kijken, voelen, horen en beleven. Hierdoor wordt je je bewust van de omgeving en jezelf. Je stresshormonen dalen waardoor er ruimte komt voor lichaam en geest om zich te herstellen.

 

Feldenkrais

"Het doel van de Feldenkrais-methode is dat een persoon kan bewegen met minimale inspanning en maximale efficiëntie, niet door spierkracht, maar door een verhoogd bewustzijn van hoe beweging werkt." ( Moshe Feldenkrais)

 

Vanaf ons vierde jaar moeten we stil zitten op een stoel en recht vooruitkijken. Tot minimaal ons zestiende jaar worden wij, tijdens onze lichamelijke groei, dagelijks beperkt in ons Natuurlijke bewegen. Daarna gaan we zittend studeren of zittend werken.

 

Dit heeft niet alleen effect op ons lichaam maar op de manier hoe we kijken naar de wereld Om Ons Heen.

 

We lopen letterlijk en figuurlijk Vast. Door natuurlijk te bewegen kun je loslaten en weer in beweging komen.  

 

Het vraagt om bewustwording van je lichaam en jezelf, het vraagt om loslaten van overtuigingen en aangeleerde manieren van iets doen, het vraagt om vertraging.

Het geeft je een grote glimlach, een herkenning, ontspanning, letterlijk en figuurlijk vrij kunnen bewegen, het geeft je Rust en Ruimte.